Inlaat reinigingen met granulaat reiniging

Auto’s worden steeds verder ontwikkeld. Veel problemen die auto’s vroeger hadden zijn inmiddels geen issue meer. Maar aan de andere kant komen er ook juist weer nieuwe problemen bij. Een van die ‘moderne’ problemen is vervuiling van de inlaatkleppen.

Directe inspuiting

Bij veel moderne automotoren wordt gebruikt gemaakt van directe inspuiting van de benzine.  Dit gebeurd om de auto zuiniger te laten rijden, minder CO2 uitstoot te realiseren en te zorgen voor een betere verbranding. Omdat de milieunormen strenger worden en de brandstof duurder is het logisch dat moderne auto’s steeds meer op deze wijze worden uitgerust.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Dat klinkt allemaal prima en dat is het ook! Maar zoals bekend heeft ook elk voordeel ergens wel weer een nadeel. Het nadeel van directe inspuiting is dat de inlaatkleppen in de motor vervuilen. Uiteraard is dit een proces dat heel langzaam gaat maar uiteindelijk geeft dit behoorlijke problemen.

Problemen door vervuilde inlaatkleppen

Vermogensverlies is de meest gehoorde klacht die herleid wordt naar vervuilde inlaatkleppen, ook wel inlaatspruitstuk genoemd. Maar ook schokken tijdens het optrekken (kort vermogensverlies dus), en het juist meer brandstof gaan verbruiken van de auto zijn voorkomende klachten. Als de problemen groter worden gaat het motorstoringslampje vaak branden en dan is het de hoogste tijd om de vervuilde inlaat te laten reinigingen.

Inlaatkleppen reinigen

Zelf de inlaatkleppen reinigen is niet mogelijk. Niet alleen moeten diverse onderdelen gedemonteerd worden; ook is er een speciale machine nodig om het inlaatspruitstuk te reinigen.

Granulaat reiniging

Het reinigen van de inlaat wordt gedaan door granulaatreiniging. Onder zeer hoge druk wordt er ‘granulaat’ (korrels) op de inlaat gespoten en door de kracht en de lange periode dat dit gedaan wordt (tot wel 12 uur lang!) kan de inlaat weer helemaal schoon worden gemaakt en zal deze weer in de nieuwstaat verkeren. Alle problemen die de vervuilde kleppen hebben veroorzaakt behoren dan tot de verleden tijd. Helaas is het wel zo dat de vervuiling zich weer langzaam zal opbouwen dus uiteindelijk zal weer opnieuw granulaatreiniging nodig zijn.

In Emmen

Ook in Emmen zijn er enkele autobedrijven die granulaatreiniging aanbieden om vervuilde inlaatkleppen weer optimaal te laten presteren. Onder andere allround autoservice Menges & De Vries en autobedrijf Ferdy Snijders bieden deze dienst in Emmen aan.