Chiptuning laten uitvoeren?

Heb je al eens gehoord van Chiptunig? Autoliefhebbers maken regelmatig de stap om hun auto te ‘laten chippen’. Moet jij dat ook willen?

Wat is auto tuning?

Eerst maar bij het begin beginnen. Auto tuning is al een meer bekend fenomeen. Het tunen van een auto is het aanpassen van onderdelen van de auto, meestal met het doel om meer vermogen te krijgen. Vaak wordt dan gedacht aan het vervangen de uitlaat maar er zijn diverse mogelijkheden om de auto aan te passen met andere onderdelen en daardoor de prestaties te verbeteren.

Maar chiptuning is weer iets anders, en eigenlijk veel simpeler en goedkoper!

Chiptuning

Zoals bekend zijn moderne auto’s grotendeels elektronica. Alles is computergestuurd door de ECU, de Electronic Control Unit. Dit is de computer van auto die alles verder aanstuurt. Net zoals je eigen computer bepaalde instellingen heeft, zoals hoe groot de letters op het beeldscherm staan en welke pictogrammen je op het bureaublad hebt staan, heeft ook de ECU dit. Er staan bepaalde instellingen is hoe de motor bijvoorbeeld aangestuurd wordt zodat deze nooit overbelast kan worden en dergelijke. Bij chiptuning worden, heel simpel gezegd, de waarden die in de ECU staan veranderd zodat de motor en eventueel andere onderdelen anders gaan reageren. Het is dus puur een aanpassing in de computer, er worden geen onderdelen vervangen.

Wat levert chiptuning op?

De resultaten van chiptuning zijn groot! 25% meer vermogen (in PK’s) zijn eerder regel dan uitzondering. Ook het koppel wordt met dit soort waarden verhoogd. Bovendien zijn de kosten vrij laag en daardoor is chiptuning voor veel autorijders aantrekkelijk. Het is ook mogelijk niet zozeer her vermogen van de wagen op te krikken maar het brandstofverbruik juist naar beneden te krijgen en dus te besparen op benzine.

Zijn er risico’s?

Chiptunen van je auto heeft geen hele hoge risico’s. Voor bijna alle auto’s is bekend tot welke waarden deze veilig kunnen worden aangepast. Hierbij is o.a. van belang dat we in Nederland goede wegen hebben en geen bergen. Auto’s zijn standaard zo ingesteld dat elke type weg of helling veilig kan worden genomen maar daardoor blijft de fabrikant wel heel ver binnen de grenzen. Deze grenzen iets dichter naderen is dus behoorlijk veilig. Wel vervalt de garantie op ene auto als deze wordt getuned. Als je terug moet naar de dealer is het dus verstandig om deze daarvoor door de auto tuner weer naar de originele staat te laten zetten. Dat is overigens ook geen probleem en makkelijk te doen!

Is chiptuning iets voor mij?

Als je graag meer vermogen uit je auto wilt halen zonder hem zichtbaar te ‘pimpen’ kan chippen een goed idee zijn. Op verschillende websites kan tuning bedrijven kan je van te voren zien welke vermogensverbeteringen op jouw auto mogelijk zijn en welke kosten er gerekend worden.