Voelen webshops de coronacrisis?

Dat bedrijven het tijdens deze crisis moeilijk hebben is duidelijk. Toch zijn er altijd branches waar het juist in deze moeilijke tijd wél bloeit. Niet alleen de supermarkten en bedrijven die medische hulpmiddelen aanbieden en de accountants die bedrijven helpen de juiste paden te bewandelen om overheidssteun te krijgen. Ook online.

Consumenten kopen online

Nu het fysiek winkelen zo goed als onmogelijk is geworden en veel mensen extra thuis zitten wordt er volop online gewinkeld. Vooral de particulier heeft (nog) weinig last van angst om inkomen te verliezen en durft nog te kopen. Voor veel bedrijven die een webshop exploiteren een geluk bij een ongeluk.

Verfspuitwinkel

Hier in Emmen hebben we te maken met verschillende ondernemers die (ook) online zaken doen. Een van die bedrijven is Afbouw Groothandel Noord Nederland. Een bedrijf die zoals de naam al doet vermoeden vooral levert aan de bouwsector. Veel ZZP-ers en bouwbedrijven in de regio Emmen, maar oon veel daarbuiten zijn klant bij AGNN. De bouw heeft vooralsnog weinig last van de crisis en gaat onverminderd door. De webshop Verfspuit Winkel.nl loopt dat ook prima door. Het is momenteel minder nieuwe verfspuit apparatuur wat besteld wordt, maar wel benodigdheden lopen gewoon door. De duur van de crisis zal hierin bepalend zijn. De meeste bouwbedrijven hebben een orderportefeuille die voor de rest van het jaar al grotendeels gevuld is en die naar verwachting gewoon uitgevoerd kan worden. Zo lang de bouw nog daar kan zal de schade daar meevallen.

Bardecoratie

Veel meer webshops melden nu juist goede zaken te doen zoals ook de webshop Bardecoratie.nl die vooral veel metalen reclamebordjes verkoopt. Een product dat sowieso al makkelijk verkoopt maar in deze tijd ook prima doorloopt. Het is geen grote uitgave en men heeft nu extra tijd eens rond te kijken in de webshop.

Niet overal

Helaas gaat dit niet op voor alle online ondernemers. Vooral veel exclusieve en dure producten worden minder verkocht. Grote aankopen worden uitgesteld tot er meer zekerheid is wat veel webhops in deze categorie goed merken. En ook de webshops die leveren aan sectoren die veel last hebben van de crisis moeten de zeulen bijzetten om door te draaien. Denk aan leveranciers van auto onderdelen en online drukkerijen zoals drukwerkdeal.nl die veel werken voor de evenementen en reclame industrie. Dit ligt grotendeels stil en de onzekerheid is groot.

Kwestie van tijd

De hamvraag is “hoe lang gaat het duren”. Ieder gezond bedrijf zal wel enkele maanden vooruit kunnen maar daarna wordt het penibel. En wat gebeurd er met het consumenten vertrouwen. Zo lang de particulier geen zorgen heeft over het inkomen zal deze geld blijven uitgeven maar als de crisis voort duurt zal ook dit vertrouwen wegvallen en de daarmee genoemde inkomsten ook.